Om code of practice
För att ständigt förbättras och inte skapa nya problem när vi löser de gamla måste uppfödningen av fisk ske med omtanke om både miljö, samhälle och inte minst fiskarna. Med detta som utgångspunkt håller fiskodlingsbranschen, genom Matfiskodlarna och med stöd från Jordbruksverket, på att sätta samman en code of practice med riktlinjer för hur fiskodling ska och bör ske på bästa sätt. Riktlinjerna ska hjälpa branschen att drivas, växa och utvecklas på ett hållbart och hänsynsfullt sätt.
Riktlinjerna ska täcka hela verksamhetsflödet från romkorn till slakt. De grundläggande skall-kraven som formuleras i riktlinjerna utgår från de krav som ställs i lagstiftningen. Därutöver finns riktlinjer för vad som bör göras och vad som kan rekommenderas. På så sätt kan en odlare lätt identifiera minimikrav för verksamheten och sedan förfina arbetet genom att införliva rekommenderade rutiner.
De odlare som ansluter sig till att arbeta efter dessa riktlinjer ska i framtiden kunna använda märkningen Odlad med omtanke på sina produkter och i sin kommunikation med omvärlden. På så sätt vet kunder och samarbetspartners att man har att göra med en odlare som arbetar medvetet, konsekvent och med omsorg om både fiskarna, miljön, samhället och konsumenterna.